(Frequently Asked Questions)

Nieuw op onze website is de rubriek Frequently Asked Questions. Heeft u een vraag over keurmeestersaangelegenheden? Stel hem aan de V.K.K. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en wij zullen proberen deze te beantwoorden. Eventueel nemen wij uw vraag met antwoord op in deze rubriek.

 

Kunt u op een vraag het antwoord niet direct vinden, mailt u deze dan naar het secretariaat van de VKK. Vraag en antwoord worden vervolgens in onderstaand overzicht opgenomen wanneer dit voor (aspirant) keurmeesters van belang blijkt te zijn.

 

Wat zijn de regels met betrekking tot de stageverplichting?

 1. Kandidaten die geslaagd zijn voor het examen Exterieur en Beweging en aan een volledig rasexamen willen deelnemen worden verplicht stage te lopen binnen het betreffende ras. Alvorens een kandidaat stage kan lopen, moet hij/zij zich voor het betreffende ras als kandidaat bij het Bureau Raad van Beheer, VKK en rasvereniging(en) hebben aangemeld en zijn geaccepteerd.;

 2. Een kandidaat dient voor de eerste acht volledige examens voor die rassen elk driemaal stage te lopen, met uitzondering van de rassen die nauw verwant zijn waarvoor één examen georganiseerd wordt of voor de verschillende variëteiten binnen een ras.

De stage moet zijn afgerond voordat het examen voor het betreffende ras plaatsvindt!

 

Waar kan ik stage lopen?

De kandidaat kan stage lopen op de volgende evenementen:

 1. Een Nederlandse CAC of CACIB expositie waar het betreffende ras aanwezig is;

 2. Een (Kampioenschaps)clubmatch van de betreffende rasvereniging;

 3. Een Jonge Hondendag of ander evenement van de rasvereniging, met dien verstande dat de kandidaat door een bevoegde keurmeester inzicht kan verkrijgen in het beoordelen van het betreffende ras;

 4. Een buitenlands evenement waar meer dan 10 honden van het betreffende rasaanwezig zijn en het ras gekeurd wordt door een voor het ras bevoegde keurmeester.

 

Mag je stage lopen in het buitenland?

Ja. Dat kan op een buitenlands evenement waar meer dan 10 honden van het betreffende ras aanwezig zijn en het ras gekeurd wordt door een voor het ras bevoegde keurmeester.

 

Wanneer draag je de speld van de V.K.K. en wanneer niet?

Het advies van de V.K.K. is om als u in de ring werkzaam bent, het speldje alleen op te doen wanneer u als keurmeester ambteert, dit om verwarring te voorkomen. Natuurlijk kunt u de keurmeestersspeld wel bij alle andere gelegenheid dragen. Het moge duidelijk zijn dat u ook als exposant deze speld niet draagt.

Wanneer mag je voor het eerst in het buitenland keuren?

Voordat je in het buitenland op een CACIB tentoonstelling mag keuren, moet je na je benoeming eerst 2 jaar in je eigen land gekeurd hebben. Er zijn geen regels voor het keuren op een CAC show in het buitenland, maar het verdient aanbeveling om daar toch even contact over te hebben met de Raad van Beheer. Je mag volgens het KR van de RvB alleen keuren op shows van erkende verenigingen, dus daar moet je zelf wel op letten. Dat geldt voor zowel Nederland als het buitenland. Het ras zelf hoeft niet erkend te zijn, maar de vereniging wel.

 

Moet ik mij na het zakken voor een rasexamen opnieuw aanmelden bij de RvB en V.K.K. als ik voor dat ras opnieuw examen wil doen?

Ja, dan moet u zich opnieuw aanmelden.

 

Mag ik op een evenement van een ras-/kynologenvereniging stamboomloze honden keuren?

In het Kynologisch Reglement staat geen verbod met betrekking tot het keuren van rasloze of stamboomloze honden, wel een verbod om te ambteren bij een niet-aangesloten vereniging (artikel VI.5 KR). Het evenement waarop de keuringen gehouden worden, moet dus georganiseerd zijn door een erkende vereniging. Deze keuringen worden meestal niet meer gedaan door eenmaal benoemde keurmeesters, maar overgelaten aan E&B geslaagden/aspirant keurmeesters zodat ze wat ervaring op kunnen doen met het keuren.

 

Wat is het keurloon/onkostenvergoeding op een CACIB-show?

 1. All normal travel expenses including real kilometrage (reimbursement to be decided by the FCI General Committee, a minimum of 0.35 €/km), parking, train, bus, taxi, flight (a reasonably priced economy ticket including a cancellation insurance – if possible - and an option for changeability), as well as meals during travel to the show, incurred by a judge have to be reimbursed immediately on arrival or following whatever previous arrangements made with the organiser.
 2. For judging at all World and Section Shows as well as at International Shows in Europe, a judge is to receive from the show organiser, in addition to the above mentioned costs (see item 1) , an allowance” of at least 50,- € for each judging day and 35,- € for each travel day.
  For judging at International Shows outside Europe, the “allowance” amounts to at least 35 € (judging and travel day) in addition to the above mentioned costs (see item 1).
  For all international shows the organiser is allowed to have daily allowance for their domestic judges according to their national laws.

 

Wat is het keurloon/reisgeld voor een clubmatch of bijv. een jonge hondendag?

 1. Het keurgeld voor de exterieurkeurmeesters is inmiddels € 50,--. Dit bedrag is voor alle shows hetzelfde. De keurmeester kan altijd voor een kleine clubmatch zelf nog aangeven dat hij/zij met minder genoegen zal nemen, maar in principe is het € 50,--.
 2. De reiskosten zijn hetzelfde gebleven: € 0,35/km.

 

 

End FAQ